Η εποχή του λίθου


Η εποχή του Λίθου  
 


Παλαιολιθική εποχή
(και μεσολιθική)
400/350.000 – 6.800 χρόνια πριν από σήμερα
Νεολιθική εποχή
6800  -  3200 π.Χ.

 
 


1.   Παλαιολιθική εποχή
(Ο άνθρωπος τροφοσυλλέκτης και κυνηγός)

Πριν από εκατομμύρια χρόνια η γη ήταν σκεπασμένη με νερό. Ήταν μια απέραντη θάλασσα. Σιγά σιγά, μέσα από το νερό, άρχισαν να ξεπροβάλλουν τα βουνά, οι λόφοι, οι πεδιάδες.
  Αφού εμφανίστηκε η στεριά, άρχισαν να σχηματίζονται πυκνά δάση με ζώα τεράστια, όπως οι δεινόσαυροι.
  Η ζωή των πρωτόγονων ανθρώπων ήταν πολύ δύσκολη. Τριγύριζαν εδώ κι εκεί για να βρουν την τροφή τους. Μάζευαν σπόρους και καρπούς από τα δέντρα κι έψαχναν μέσα στο χώμα για βολβούς και ρίζες.  Επειδή συνέλεγαν (μάζευαν)  την τροφή τους από τη φύση για να ζήσουν, τους ονομάσαμε τροφοσυλλέκτες.  
  Τα πρώτα εργαλεία που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος ήταν οι πέτρες (λίθοι). Με αυτές έσκαβαν το χώμα, χτυπούσαν τα θηρία που τους ορμούσαν. Σιγά σιγά άρχισαν να χτυπούν τις πέτρες μεταξύ τους, να τις σπάνε, να τους δίνουν το σχήμα που ήθελαν.

2.   Ο άνθρωπος γίνεται κυνηγός

  Η θερμοκρασία της γης άρχισε να πέφτει. Το μεγαλύτερο μέρος της σκεπάστηκε από πάγους (η εποχή των παγετώνων). Εξαιτίας του κρύου πολλά ζώα πέθαναν.
  Οι άνθρωποι επιβίωσαν εξαιτίας του μυαλού τους. Μετακινήθηκαν σε πιο ζεστά μέρη, κατοίκησαν μέσα σε σπηλιές, ανακάλυψαν τρόπους ν’ ανάβουν φωτιά , χτυπώντας τις πέτρες μεταξύ τους. Μαζεύονταν γύρω από τη φωτιά για να ζεσταθούν κι εκεί άρχισαν να λένε τις πρώτες λέξεις και σιγά σιγά έμαθαν να μιλάνε.
  Έφτιαξαν κι άλλα εργαλεία πέτρινο τσεκούρι, μαχαίρια από πέτρες ή κόκαλα ζώων. Έτσι άρχισαν να γίνονται κυνηγοί. Από τα ζώα που σκότωναν έπαιρναν τα δέρματα για να ντύνονται και κρέας για να τρώνε. Ψάρευαν επίσης σε θάλασσες και ποτάμια. Άρχισαν να ζωγραφίζουν στους τοίχους της σπηλιάς τους τα ζώα που ήθελαν να κυνηγήσουν.

  Αυτή η εποχή που οι άνθρωποι ήταν τροφοσυλλέκτες και κυνηγοί τη λέμε παλαιολιθική εποχή. Στην Ελλάδα οι αρχαιολόγοι έχουν βρει εργαλεία και κόκαλα ανθρώπων της εποχής αυτής στο Σπήλαιο των Πετραλώνων στη Χαλκιδική.

3.   Η Νεολιθική εποχή
( Ο άνθρωπος έγινε γεωργός και κτηνοτρόφος)

  Στο τέλος της παλαιολιθικής εποχής έπεσαν δυνατές βροχές. Οι πάγοι έλιωσαν, η θερμοκρασία ανέβηκε, η γη ζεστάθηκε και γέμισε φυτά. Οι άνθρωποι άρχισαν να τα παρατηρούν και να καλλιεργούν μερικά από αυτά. Έτσι έγιναν γεωργοί. Εξημέρωσαν και μερικά ζώα, όπως το σκύλο, το πρόβατο, την κατσίκα και το βόδι κι έγιναν κτηνοτρόφοι.
  Έτσι, αφού μπορούσαν να παράγουν μόνοι την τροφή τους, σταμάτησαν να γυρίζουν από τόπο σε τόπο. Έφτιαξαν σπίτια, το ένα κοντά στο άλλο, έχτισαν γύρω τείχη και σχημάτισαν τους πρώτους οικισμούς.
   Την εποχή αυτή, που ονομάστηκε νεολιθική, οι άνθρωποι άρχισαν να φτιάχνουν πιο τέλεια εργαλεία και όπλα, αγγεία από πηλό και ρούχα. Έγιναν δηλαδή τεχνίτες.
  Προόδευσαν και στις τέχνες. Έφτιαχναν κοσμήματα και όμορφα αγγεία, μικρά αγαλματάκια, τα ειδώλια όπως τα λέμε, που παρίσταναν την πρώτη θεά που λάτρεψαν, τη θεά της γονιμότητας.