Οι περιπέτειες του Οδυσσέα με λίγα λόγια

1. Στους Κίκονες, στους Λωτοφάγους και στους Κύκλωπες

   Ο Οδυσσέας ξεκίνησε με 12 πλοία από την Τροία. Δυνατοί άνεμοι τους έριξαν στη χώρα των Κικόνων. Οι Κίκονες τους επιτέθηκαν γιατί τους άρπαξαν ζώα και κρασί. Σκοτώθηκαν πολλοί οι υπόλοιποι μπήκαν στα καράβια κι έφυγαν .
    Έφτασαν στον κάβο Μαλέα, στην Πελοπόννησο. Εκεί, δυνατοί άνεμοι τους έσπρωξαν στην Αφρική στη χώρα των Λωτοφάγων. Αυτοί έτρωγαν ένα μαγικό φρούτο, τους λωτούς. Όποιος τους έτρωγε ξεχνούσε τα πάντα και δεν ήθελε να φύγει από εκεί. 
  Μετά οι άνεμοι τους έφεραν στο νησί των Κυκλώπων. Μόνο το καράβι του Οδυσσέα πλησίασε στο νησί. Μαζί με τους συντρόφους του μπήκαν σε μια σπηλιά, έφαγαν, ήπιαν και περίμεναν το νοικοκύρη. Ήταν ο Πολύφημος, ο γιος του Ποσειδώνα, που έφαγε εκείνο το βράδυ 2 συντρόφους κι άλλους δύο την επόμενη μέρα. Ο Οδυσσέας με ένα έξυπνο σχέδιο κατάφερε να ξεφύγουν αυτός κι οι σύντροφοί του. Ο Πολύφημος όμως ζήτησε από τον πατέρα του να τιμωρήσει τον Οδυσσέα, γιατί τον τύφλωσε.2. Στο νησί του Αιόλου, στους Λαιστρυγόνες και στο νησί της Κίρκης.

  Έφτασαν στο νησί του Αιόλου, του θεού των ανέμων. Τους φιλοξένησε κι όταν έφευγαν έδωσε στον Οδυσσέα ένα ασκί με κλεισμένους όλους τους ανέμους εκτός από το ζέφυρο, που θα τους οδηγούσε στην Ιθάκη. Πλησίαζαν πια στην Ιθάκη, όταν οι σύντροφοι άνοιξαν το ασκί καθώς ο Οδυσσέας αποκοιμήθηκε. Οι άνεμοι που ξεχύθηκαν τους έσπρωξαν στη χώρα των γιγάντων Λαιστρυγόνων.
    Τα 11 καράβια μπήκαν στο λιμάνι . Οι Λαιστρυγόνες τους επιτέθηκαν, βούλιαξαν τα καράβια κι έφαγαν όσους ήταν μέσα. Γλίτωσε μόνο το καράβι του Οδυσσέα , που δεν είχε μπει στο λιμάνι. 
    Έφτασαν στο νησί της Κίρκης, που μεταμόρφωσε κάποιους από τους συντρόφους σε χοίρους. Ο Οδυσσέας ανάγκασε την Κίρκη να τους ξανακάνει ανθρώπους. Έμειναν αρκετό καιρό μαζί της  κι η Κίρκη συμβούλεψε τον Οδυσσέα να πάει να βρει το μάντη Τειρεσία στον Άδη, για να μάθει πώς θα καταφέρει να γυρίσει στην Ιθάκη.

3. Στον Άδη, στις Σειρήνες, στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη

  Ο Οδυσσέας κατέβηκε στον Άδη, συνάντησε πολλούς νεκρούς ήρωες, και έμαθε από τον Τειρεσία ότι ο Ποσειδώνας είναι εκείνος που είναι θυμωμένος μαζί του. Ο μάντης του είπε ότι αν δε  φάνε τα βόδια του θεού ήλιου θα γυρίσουν στην Ιθάκη.
   Μετά έφτασαν στο νησί των Σειρήνων που με το τραγούδι τους μάγευαν τους ναυτικούς κι όταν αυτοί τις πλησίαζαν, τους έτρωγαν Ο Οδυσσέας έκλεισε με κερί τα αφτιά των συντρόφων και ο ίδιος δέθηκε στο κατάρτι γερά.
  Έφτασαν στο στενό της Σκύλλας και της Χάρυβδης. Πέρασαν από τη Χάρυβδη που ρουφούσε τη θάλασσα και βύθιζε τα καράβια, η Σκύλλα όμως με τα 6 κεφάλια της έφαγε 6 από τους συντρόφους.

4. Στο νησί του Ήλιου, στο νησί της Καλυψώς και στο νησί των Φαιάκων

   Ύστερα από μέρες έφτασαν στο νησί του ήλιου. Ο Οδυσσέας ήθελε να φύγουν αμέσως, οι σύντροφοι όμως ήταν κουρασμένοι και δε δέχτηκαν Όταν τους τέλειωσαν τα τρόφιμα , ενώ ο Οδυσσέας κοιμόταν, σκότωσαν κάποια βόδια και τα έφαγαν. Ο Οδυσσέας τους πήρε αμέσως κι έφυγαν από το νησί, όμως ο Δίας έστειλε άγρια καταιγίδα, βύθισε το πλοίο κι ο μόνος που γλίτωσε ήταν ο Οδυσσέας.
   Πάλεψε μερόνυχτα με τα κύματα κι έφτασε στο νησί της Καλυψώς. Αυτή τον περιποιήθηκε και τον κράτησε κοντά της 7 χρόνια. Η Αθηνά τον λυπήθηκε και ζήτησε από το Δία να τον αφήσει να γυρίσει στην Ιθάκη και  στους δικούς του, που τόσο νοσταλγούσε. Ο Δίας έστειλε στην Καλυψώ τον Ερμή να της πει να αφήσει τον Οδυσσέα. Έτσι ο Οδυσσέας έφτιαξε σχέδια και ταξίδευε για 17 μέρες, κοντεύοντας να φτάσει στην Ιθάκη. Τον είδε όμως ο Ποσειδώνας, έστειλε τεράστια κύματα, που διέλυσαν τη σχεδία. Ο Οδυσσέας με τη βοήθεια της νεράιδας Λευκοθέας και της Αθηνάς βγήκε στο νησί των Φαιάκων.
   Η κόρη του βασιλιά, η Ναυσικά, τον βρήκε σε μια παραλία, τον οδήγησε στο παλάτι κι εκεί , στο δείπνο, ο Οδυσσέας είπε στο βασιλιά Αλκίνοο ποιος ήταν και του διηγήθηκε τις περιπέτειές του.
   Την επόμενη μέρα το σούρουπο οι Φαίακες ετοίμασαν καράβι κι έστειλαν τον Οδυσσέα στην Ιθάκη. Έφτασαν χαράματα κι οι ναύτες άφησαν τον κοιμισμένο Οδυσσέα και τα δώρα τους στην παραλία.

5. Ο Οδυσσέας στην Ιθάκη 

  Ο Οδυσσέας ξύπνησε, εμφανίστηκε η Αθηνά, του είπε ότι στο παλάτι του οι μνηστήρες τρώγανε και πίνανε κι ήθελαν να παντρευτούν την Πηνελόπη για να γίνουν βασιλιάδες. Τον συμβούλεψε να πάει στην καλύβα του βοσκού του, του Εύμαιου και να περιμένει εκεί το γιο του, τον Τηλέμαχο. Τον μεταμόρφωσε σε ζητιάνο κι ο Οδυσσέας ακολούθησε τις συμβουλές της θεάς. Την επόμενη μέρα ήρθε ο γιος του ο Τηλέμαχος.  Έγινε η αναγνώριση του Οδυσσέα από τον Τηλέμαχο αφού η Αθηνά του έδωσε την πρώτη του μορφή και μαζί κατέστρωσαν το σχέδιο να εξοντώσουν τους μνηστήρες. Η Αθηνά τον ξανάκανε ζητιάνο και το επόμενο πρωί πήγε στο παλάτι του μετά από 20 χρόνια. Τον αναγνώρισε ο σκύλος του ο Άργος που αμέσως μετά ξεψύχησε. Στη συνέχεια τον αναγνώρισε η Ευρύκλεια ενώ του έπλενε τα πόδια, αλλά δεν είπε τίποτα.


 6.  Η μνηστηροφονία
Η Αθηνά έβαλε στο νου της Πηνελόπης να κάνει αγώνα τοξοβολίας με το παλιό τόξο του Οδυσσέα. Κανένας τους δεν κατάφερε να τεντώσει τη χορδή κι η Πηνελόπη έφυγε. Τότε ζήτησε να δοκιμάσει κι ο ζητιάνος. Πήρε το τόξο, η Αθηνά του έδωσε την κανονική του μορφή, τέντωσε ΄το τόξο και πέρασε το βέλος από τις τρύπες των 12 τσεκουριών. Οι μνηστήρες κατάλαβαν και τρομοκρατήθηκαν.
  Ο Οδυσσέας και ο Τηλέμαχος σκότωσαν τους μνηστήρες. Μετά έγινε η αναγνώρισή του από την Πηνελόπη και το επόμενο πρωί πήγε να επισκεφτεί τον πατέρα του, το Λαέρτη, στα κτήματα.
  Οι συγγενείς των μνηστήρων πήγαν με όπλα στο παλάτι για να εκδικηθούν το θάνατο των δικών τους, όμως με τη επέμβαση της Αθηνάς ορκίστηκαν πίστη στον Οδυσσέα, που βασίλεψε πολλά χρόνια στην Ιθάκη ευτυχισμένος.